hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Drágulás várható

Az EU növelné a hevített dohánytermékek adóját

Az Európai Unió azt tervezi, hogy megemeli a dohánytermékek adóterheit – írja a szlovák TVNoviny.sk nyomán a felvidéki magyar Paraméter.

Az EU növelné a dohánytermékek adóterheit, azonban ez nem csak a cigarettákra, hanem a hevített dohánytermékekre is vonatkozna – írta a TVNoviny.sk. Szlovákiában idén februárban átlagosan 40 eurócenttel lett magasabb a cigaretták dobozonkénti ára, jövőre 20 centes, 2023-ban újabb 20 centes drágulás várható.

Ám a Paraméter cikke szerint ez csak az alap növekedés, az EU ugyanis tovább emelheti az árakat, mert – amint arról májusban mi is beszámoltunk – 2040-re azt szeretnék elérni, hogy mindössze az európai lakosok 5%-a legyen dohányos. 2020-ban egyébként az uniós lakosság 23%-a dohányzott – szokásaikról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Fotó: Adobe Stock

Az EU új dohányzással kapcsolatos irányelven dolgozik, amelyben a hevített dohánytermékek és elektromos cigaretták használatát is szabályozná.

„Az utóbbi időben elsősorban a felforrósított dohánytermékek örvendenek növeknő népszerűségnek, a füstmentes termék adója ugyanis alacsonyabb. Míg ugyanis egy csomag cigi 4 eurós árából jelenleg 2,42 eurót tesz ki az adó, addig egy doboz dohánypatroné 80 centet. Az EU többek között ezek adóztatási plafonját is átállítaná”

– áll a Paraméter cikkében.

hirdetés
hirdetés