hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. november. 28., vasárnap - Stefánia.
hirdetés

Teljes visszahívás

A Pfizer visszahívja a dohányzásról való leszokásban segítő gyógyszerét

A Pfizer visszahívja a Chantix (Magyarországon Champix) néven forgalmazott, dohányzásról való leszokásban segítő gyógyszerét, mert abban rákot okozó részecskéket is találtak – írja a Tobacco Journal a Reuters nyomán.

A gyógyszergyártó már júniusban visszahívta a szállítmányai egy részét, ám most arra kérte a viszonteladóit, hogy teljesen állítsák le a gyógyszer forgalmazását.

A Chantix/Champix gyógyszert 2006-ban hagyta jóvá az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA), de nem most először akadtak gondok vele.

Fotó: RemoteNews

Testvérlapunk, a PharmaOnline 2015-ös cikke szerint akkor frissítették a gyógyszer kísérőiratát. A frissített kísérőirat szerint ha gyógyszer szedésével csökkenhet az alkoholtolerancia, s olyan mellékhatások keletkezhetnek, mint az intoxikáció fokozott veszélye, az emlékezetkiesés és az agresszív viselkedés.

„A klinikai vizsgálatokban a Chantix megnövelte azok arányát, akiknek sikerült leszokniuk a dohányzásról és legalább egy éven át ki is tartanak a füstmentesség mellett, szemben a placebóval” – állt az FDA 2015-ös jelentésében, amely szerint akkoriban 1,2 millió amerikai használta a gyógyszert.

(forrás: TobaccoJournal)
hirdetés
hirdetés