hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Kutatás

A dohányosokat súlyosabban érinti a koronavírus

A dohányos koronavírusosak 80 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok a betegek, akik ugyan elkapták a vírust, de nem dohányosok.

Az Oxfordi Egyetem kutatói több mint 420 ezer ember adatait megvizsgálva arra jutottak, hogy a dohányosok 80 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés során, mint nem dohányzó sorstársaik – írja a 24.hu egy, a Thorax tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A halálozási arányok is összefüggnek a dohányzási szokásokkal. A naponta 1-9 cigarettát fogyasztó dohányosok 2,14-szer nagyobb valószínűséggel halnak bele a vírusba, mint a nemdohányzók. A napi 10-19 szált szívóknál pedig már 5,91-szer nagyobb a betegség halálos végkimenetelének esélye. Akik naponta legalább húsz szálat pöfékelnek el, hatszor nagyobb eséllyel hunynak el, ha megfertőződnek, mint a nemdohányzók.

Fotó: Adobe Stock

A kutatók 280 ezer ember génjeit is megvizsgálták. Arra jutottak, hogy a dohányzásra való genetikai hajlam is befolyásolja, hogy az egyes páciensek miként reagálnak a koronavírusra. A dohányzásra hajlamos személyek 45 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a vírust, s 60 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, mint azok, akik nem voltak genetikailag hajlamosabbak a dohányzásra.

(forrás: 24.hu)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés