hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Csúnya történet

Vádat emelhetnek egy volt uniós biztos ellen egy dohányipari kenőpénzes ügyben

A máltai John Dalli tanácsadója állítólag hatvanmillió eurót kapott volna, hogy segítsen a burnót uniós betiltásának visszacsinálásában.

Az egykori máltai egészségügyi biztos, John Dallit azzal gyanúsítják, hogy tudott arról, hogy tanácsadója 60 millió euró kenőpénzt kért, hogy segítséget nyújtson a burnóttilalomra vonatkozó uniós tilalom visszacsinálásában – írja a Tobacco Journal International a Times of Malta nyomán.

Dalli tanácsadója, Silvio Zammit ellen 2012 decemberében indult eljárás befolyással való üzérkedés miatt, mert állítólag megkeresett egy svéd dohánycéget, a Swedish Match-et, amelynek segítséget kínált. Dalli 2012 októberében lemondásra kényszerült, miután az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF feltárta a kenőpénzes ügyet.

Ám a volt uniós biztos ellen korábban nem emeltek vádat, mert az akkor újonnan megválasztott máltai munkáspárti kormány leváltotta az akkori rendőrbiztost, John Rizzót, aki szerint Dalli is tudhatott a kenőpénzről. Peter Paul Zammit új rendőrfőnök viszont úgy találta, nincs elég bizonyíték a Dalli elleni vádemelésről.

John Dalli volt uniós biztos (New Europe)

Most viszont mégis vádat emelnek Dalli ellen, az ügy jövő héten kezdődik. A Times of Malta megkeresésére a volt uniós biztos közölte, a jelenlegi rendőrbiztos, Angelo Gafa alkut kötött az OLAF korábbi fejével, Giovanni Keslerrel. Gafa 2012-ben az ügy egyik vezető nyomozójaként tevékenykedett, s az OLAF szerint egyértelmű bizonyítékok utalnak arra, hogy Dalli tudott arról, hogy az alkalmazottja kenőpénzt akar kicsikarni.

Ezt erősíti egyébként egy 2014 októberében a France 2-n vetített dokumentumfilm a dohányipari manipulációkról, amelyben bemutattak egy, állítólag a Philip Morristól származó dokumentumot, amelynek tanúsága szerint a dohánylobbi azt tervezte, megkeresi Dallit.

Dalli szerint egy kampány zajlik ellene hetek óta, amelynek a mostani ügy a kicsúcsosodása. „Ez egy újabb csalás” – fogalmazott a 72 éves máltai politikus.

Dalli egyébként a kétezres évek elején még a Nemzeti Párt kormányának külügyminisztere volt, majd uniós biztos lett, ahonnan kényszerű lemondása után a munkáspárti kormány egészségügyi tanácsadói posztjára került.

Földi Bence, főszerkesztő, Tobacco Magazin
a szerző cikkei

(forrás: TobaccoJournal)
hirdetés
hirdetés