hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Indul a lavina?

Szingapúr nyitott az új-zélandihoz hasonló dohányzásellenes törvények bevezetésére

A szingapúri egészségügyi miniszter szerint meg fogják vizsgálni az új-zélandi dohányzás elleni törvényeket, mert nyitottak efféle tilalomra.

Koh Poh Koon, Szingapúr egészségügyi minisztere parlamenti képviselők kérdéseire válaszolt, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az ország bevezetne-e Új-Zélandhoz hasonló tilalmat. A miniszter elmondta, a szingapúri kormány nyitott erre a lehetőségre – írja a Tobacco Journal International a CAN híradása nyomán.

Amint arról mi is beszámoltunk korábban, 2022. december elején az új-zélandi kormány bejelentette, hogy az ország 2025-től kezdődő füstmentességét célzó terv részeként a most 14 éves, vagy annál fiatalabb gyerekek már soha nem vehetnek majd dohányterméket az országban. Korábban betiltották a dohányzást minden olyan mozgó vagy álló járműben, amelynek 18 évnél fiatalabb utasa is van. Az elmúlt években betiltották a dohányreklámokat, bevezették az egységes csomagolást és megtiltották, hogy a dohányt árusító boltokban látható helyen legyenek a cigaretták. Emellett az állam progresszív törvényeket hozott, amelyekben az e-cigarettát dohányzásról való leszokási eszköznek tekintik. Tavaly decemberben arról is írtunk, hogy ellenzéki politikusok mellett egy viselkedéstudós is kritizálta az új-zélandi kormány döntését, mert szerinte az a maori őslakosokat és más kisebbségeket érint leginkább hátrányosan.

Szingapúr (Fotó: Adobe Stock)

Bár Dr. Koh miniszter „vonzó javaslatnak” tartja az új-zélandi dohányzástilalmat, azt mondta, hogy az e-cigaretta jelenleg nagyobb kihívást jelent Szingapúrban, annak ellenére, hogy illegális. Koh attól tart, hogy az e-cigit propagáló Új-Zélandon a felhasználók egyszerűen át fognak térni arra a termékcsoportra, holott a miniszter szerint az is káros. Dr. Koh szerint nagy kihívást jelent a korhatáros tilalom betartatása is. Így fogalmazott:

„Ahhoz, hogy egy ilyen tilalom hatékony legyen, olyan törvényeket kell bevezetnünk, amelyek megbüntetik azokat az idősebb személyeket, akik nem tartoznak a tilalom hatálya alá, de például dohánytermékeket szállítanak a tilalom alá eső korosztály tagjainak. (…) Ennek ellenére továbbra is nyitottak vagyunk az ötletre. Új-Zéland lesz az első ország, amely nemzeti szinten alkalmaz ilyen tilalmat. Meg fogjuk vizsgálni a végrehajtást, annak hatékonyságát és tapasztalataikat, s azok alapján eldöntjük, Szingapúrban is alkalmazható lenne-e.”

(forrás: TobaccoJournal)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés