hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Versenyen kívül nem tilos marihuánázni

Nem várható változás a WADA kannabisz-szabályozásában

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint kevés az esély rá, hogy tovább enyhíti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a kannabisz-használatra vonatkozó szabályokat.

Tiszeker az M4 Sport Sporthíradóban szerdán elmondta, hogy az olimpia előtt eltiltott atléta, Sha’Carri Richardson – akinek az ügye felhívta a figyelmet a kannabisz-használatra – azért kapott csak egy hónapos eltiltást, mert az amerikai futónő magánéleti problémákkal küzdött, és az Egyesült Államok azon államában, ahol lakik, nem tiltott a marihuána orvosi használata. Ezért a legkisebb kiszabható büntetést ítélték meg az ügyében – fogalmazott Tiszeker az MTI beszámolója szerint. (Richardson egyébként a százméteres női síkfutás aranyérem-várományosa volt – a szerk.)

Sha’Carri Richardson (NY Post)

A MACS vezetője rámutatott, az egy hónapos eltiltást „komoly mennyiségű marihuána használatáért” szabták ki, mivel a büntethetőség határértéke nagyon magas.

„Egyértelműen és masszívan használni kell ahhoz, hogy pozitív legyen az analitika és a doppingellenőrzés eredménye”

– szögezte le. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy általában nem a teljesítménnyel összefüggésben használják a sportolók, ennek bizonyítása esetén orvosi kérdésként kell kezelni és maximum három hónapos büntetés szabható ki érte. Kizárólag versenyen tiltott a szer, és bár azon kívül sem engedélyezett, versenyen kívül nem vizsgálják és nem büntetnek érte.

Nemrég enyhítettek

A WADA által 2021. január elsején kiadott új kódexben már enyhítettek a kannabisz-használat korlátozásain. Ennek értelmében, ha a sportoló tudja bizonyítani, hogy nem teljesítményfokozásra használta a szert, vagy származékát, akkor orvosi kérdésként kezelik az ügyét.

Tiszeker Ágnes azt is elmondta, hogy a 2022-ben érvényes tiltólistát október-novemberben nyilvánosságra hozzák, és az abban meghatározottak szerint a kannabisz és bármilyen más kábítószer-használata tiltott.

A WADA szeptember elején jelezte: 2022-ben megvizsgálja, hogy a kannabisz továbbra is szerepeljen-e a tiltólistán.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés