hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Reklám és szponzoráció

Nem járult hozzá a svájci parlament a dohányreklámok teljes tilalmához

Módosította a svájci parlament a dohánytermékek reklámozására vonatkozó szabályokat. A nép szava dönt.

Elfogadta a dohánytermékek reklám- és szponzorációs szabályait a svájci parlament, de a teljes tilalmat nem szavazták meg – írja a Tobacco Journal a Swiss Infóra hivatkozva. A dohánytermékek reklámozásával kapcsolatos viták régóta tartanak az országban, s a szavazás előtt el is durvultak. A baloldal szeretett volna még szigorúbb szabályokat elfogadni, ám végül nem járt sikerrel.

Az új szabályozás szerint betiltják azokat a reklámokat és posztereket, amelyek dohánytermékeket vagy e-cigarettákat reklámoznak úgy, hogy közterületekről is látni lehet azokat. Így tilos lesz például a dohányreklám mozikban, a közösségi közlekedés járművein, vagy éppen sportpályákon. A dohányipari cégek és termékek emellett nem szponzorálhatnak olyan rendezvényeket, amelyek nemzetközi jellegűek, vagy fiatalkorúaknak szólnak.

Dohányreklám a budapesti Nyugati (Berlini) téren, 1936-ban (Magyar Bálint / Fortepan)

A svájci parlament a média tekintetében döntött úgy, hogy nem támogatja a teljes dohányreklám-tilalmat. A nyomtatott lapokban, valamint a kiskorúaknak szóló internetes médiumokban tilos lesz az ilyen reklámok megjelenítése, de más internetes oldalakon továbbra is lehet majd reklámozni dohánytermékeket.

Ugyanakkor a képviselőház a szenátussal egyetértésben elutasította a mentolos cigaretták betiltását. A konzervatív és centrista többség gazdasági okokkal érvelt, mondván, a Svájcban készülő dohánytermékek egynegyede mentolos, s rosszul érintené az ágazatot ezek betiltása.

Ahogy az Svájcban lenni szokott, a reklámszabályok szigorításával kapcsolatban is az állampolgárok döntenek: jövőre várható népszavazás a témában.

(forrás: TobaccoJournal)
hirdetés
hirdetés