hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Csúnya

Kanadában kimutathatóan kevésbé kedvelik az egységcsomagolást a korábbinál

Kevésbé tette vonzóvá a cigarettákat az egységcsomagolás bevezetése Kanadában – mutatta ki a Waterloo-i Egyetem kutatása.

A kötelező egységcsomagolást 2020. február 7-én vezették be Kanadában, ezzel a tizedik állam lett, ahol kötelezővé tették a cigaretták egységes csomagolását – írja a Tobacco Journal a Waterloo-i Egyetem közleménye nyomán. Ugyanakkor Kanadában nem úgy jártak el a kombinált egészségvédelmi figyelmeztetések terén, mint más országokban: nem cserélték le a korábbi figyelmeztető feliratokat és képeket, hanem a 2012-ben bevezetett képes és szöveges anyagokat tették az új csomagolásra is. Emellett Kanada volt az első, ahol egységesítették a cigaretták és a dobozok méretét is.

A Waterloo-i Egyetem International Tobacco Control nevű projektjében 4600 kanadai dohányost kérdeztek meg először 2018-ban, az egységcsomagolás bevezetése előtt, valamint 2020-ban, a bevezetés után. 2018-ban még a megkérdezettek 28,6 százalékának nem tetszett a cigaretták csomagolása, ez két évvel későbbre 44,7 százalékra nőtt – igaz, ez még mindig nem a dohányosok abszolút többsége.

Egységcsomagolás-minták Kanadából (Wall Street Journal / Reuters)

A két kontrollországban – Ausztráliában, ahol már egységes csomagolás van, illetve az USA-ban, ahol nincs – felvett adatok arról tanúskodnak, hogy mivel nem változtattak e kétéves periódusban a szabályozásaikon, a cigarettacsomagolások megítélése sem változott érdemben.

„Az adatok alátámasztják az egységcsomagolás fontosságát, hogy csökkentsék a vonzerejét a világ legveszélyesebb fogyasztói termékének, amely rendszeres felhasználóinak legalább felét megöli. Az egységcsomagolás kanadai sikere bizonyítja a rendelkezés erejét és fontosságát a dohányzás elleni harc tekintetében”

– fogalmazott a Waterloo-i Egyetem pszichológiaprofesszora, Geoffrey Wang. A kutatók ugyanakkor rámutattak, hogy mivel nem növelték meg a dobozokon szereplő kombinált figyelmeztetéseket, azok hatásfoka feltehetően még csökkenni is fog, mert a fogyasztók hozzászoktak a képekhez és a figyelmeztetések méretéhez.

Magyarországon 2021. január elsején vezetik be a kötelező egységcsomagolást. A korábban készletbe vett, de nem egységcsomagolású árut még eladhatják jövőre a dohányboltok. Az egységcsomagolás témakörével ágazati kerekasztal keretében foglalkozunk a 2021-es Tobacco Hungary konferencia második napján, 2021. szeptember 28-án.

(forrás: TobaccoJournal)
hirdetés
hirdetés