hirdetés
2019. március. 20., szerda - Klaudia.
hirdetés

Jobban nőttek az eladások, mint hitték

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat 0,3 százalékponttal nagyobb a március 5-én kiadott első becslésnél.

Az erősebb növekedést a tartós fogyasztási cikkeket is tartalmazó nem élelmiszerjellegű iparcikkek eladásának 12,5 százalékos növekedése okozta a korábban jelzett 11,6 százalék helyett.

A bútorok és műszaki cikkek eladása 20,3 százalékkal, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeké 9,2 százalékkal, az illatszereké 16,0 százalékkal emelkedett. A használtcikkek forgalma 16,7 százalékkal, míg az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24,7 százalékkal emelkedett.

Az előzetes adatnál 0,1 százalékponttal magasabb, 4,5 százalékos volt az élelmiszer-forgalom növekedése is. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladási forgalma 4,1, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal nőtt.

Az üzemanyag-fogyasztás az előzetesen jelzett 8,1 százalékkal nőtt.

A forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 774,6 milliárd forint volt, ami tavaly február óta a legalacsonyabb érték.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás