hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. november. 28., vasárnap - Stefánia.
hirdetés

Ab-döntés kötelezi a kormányt

Január végén megkezdődhet az e-cigi kereskedők kompenzációja

Az „Egyes kulturális tárgyú és egyéb törvények módosításáról” című törvényjavaslatban módosította a kormány az e-cigi szabályozások miatt károsult kereskedők kárpótlási határidejét. A kárpótlás 2022. január 31-én kezdődhet.

2022. január 31-e után kezdődhet az e-cigaretta kereskedők kompenzációja – írta meg a HVG.hu. A portál felidézte, hogy az Országgyűlés másfél évvel ezelőtt tiltotta ki a „jellegzetes ízű”, azaz erősen ízesített e-cigaretta töltőfolyadékokat a Nemzeti Dohányboltok polcairól, s megszabta azt is, hogy sem a töltőfolyadék, sem az e-cigaretta nem tartalmazhat ízesítő anyagot.

Ám az Alkotmánybíróság 2020 elején kimondta, hogy a kormány alaptörvény-ellenesen tiltotta be az ízesítést, s kompenzációs díjat kell fizetnie a sok esetben milliós károkat elszenvedő kereskedőknek. A kifizetések határideje eredetileg 2020. június 30-a volt, ám a HVG.hu szerint a részletszabályokat nem dolgozták ki időben, s a kormány most kér felhatalmazást erre, valamint a határidő 2022. január 31-re való módosítására.

Képünk illusztráció (Fotó: Adobe Stock)

Azon kereskedők jogosultak a kifizetésre, akiknél 2013-ban, 2014-ben vagy 2015-ben az árbevétel legalább 10 százaléka ilyen termékekből származott. Az e termékek eladásából szerzett, adózás utáni eredmény mértékének megfelelő összeget fogják kifizetni, az igényléseket 2021. október 31-ig lehetett leadni. A portál azt írta, azt egyelőre nem tudni, hányan nyújtottak be kompenzációs igénylést, s milyen összegekre.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
hirdetés