hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. november. 28., vasárnap - Stefánia.
hirdetés

Fellendülés

Ismét virágzik a kárpátaljai dohánytermesztés

Sok lábon kell állniuk a helyi gazdáknak, de egyre több helyen termesztenek már dohányt is Nagybereg környékén.

Kárpátalja ugocsai falvaiban a hetvenes években virágzott igazán a dohánytermesztés, akkoriban olyan mennyiségben és színvonalon termeltek, hogy az ott letört és felfűzött levélmennyiséget képtelenek voltak befogadni a kolhoz pajtái – írja cikkében a Magyar Mezőgazdaság. A rendszerváltást követően azonban fokozatosan eltűntek a dohánytáblák a vidékről, s most kezdenek ismét megjelenni.

(…) most végre helyreáll a világ természetes rendje: minden tekintetben úgy van jól, ha a szükséges nyersanyagot a feldolgozóüzemek közelében termelik meg. Kárpátalja egyik legnépesebb magyarok lakta településén, Nagyberegen fél évtizeddel ezelőtt jött ismét divatba a dohánytermesztés”

– fogalmazott a portálnak Popovics Sándor agrárszakember. A kolhoz-érában száz hektáron termett dohány errefelé, most harmincnál tartanak, de évről évre nő a dohánytermesztésre befogott terület.

„Két felnőtt fiam van, és az egyik már családos, kis gyerekkel. Nagyon nem szerettük volna, ha a fiataloknak külföldön kellene megkeresni a mindennapi betevőt. Fiaim maguk döntöttek a dohánytermesztés mellett, mert jól kiegészíti a többi általunk termesztett, főként szántóföldi kultúrát. A kukorica a legjelentősebb közülük, de amellett foglalkozunk ősziekkel és napraforgóval is. Nemrég vásároltunk használtan egy olajprést, így remélhetőleg kevésbé leszünk kitéve a piac szeszélyeinek. Mindezt azért említem, hogy jelezzem, milyen sok lábon kell állnia ezen a tájon manapság egy családi gazdaságnak” – mondta Nagy György helyi gazda, aki a közelmúltban alakított ki dohányszárítókat. Mint mondta, Nagyberegen sok olyan fiatal, kisgyermekes család él, a szülők nem szívesen mennek külföldre dolgozni.

Nagy György nagyberegi gazda az egyik dohányszárítójában (Fotó: Magyar Mezőgazdaság)

A dohánytáblákon nyár elejétől késő őszig akad tennivaló bőven, a lelkiismeretes dolgozót pedig jól megfizetik a gazdák”

– tette hozzá Nagy György, aki azt is elárulta, pont a szakképzett munkaerő hiánya iránti félelmei miatt ódzkodott, hogy belevágjon a dohánytermesztésbe. Mint mondta, szerencsére édesanyjától sok mindent eltanult tinédzserkorában, s most is tudtak hozzá fordulni tanácsokért. Úgy számolnak, három hektár jól termesztett dohány képes eltartani egy családot.

Nagy György arról is beszélt, a 2021-es év jobban sikerült, mint várták. „Hogy elférjen minden letört és felfűzött dohánylevél, több korábban vásárolt raktárépületet is alkalmassá kellett tennünk a szárításra. Az első, a legkorábban betakarított tételek már készen állnak az értékesítésére, de a minket mostanáig felkereső nagybani felvásárlók még keveset ígérnek értük. Ez érthető, hisz jelenleg túlkínálat van a piacon, mert más vidékeken is szép termést takarítottak be a gazdák” – mondta a gazda.

(forrás: Magyar Mezőgazdaság)
hirdetés
hirdetés