hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

A többség 100 ezer alatt keres

GKI: Közel 450 ezer főt érint a 25 év alattiak SZJA-mentessége

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint 140 milliárd forintos többletköltséget jelent a magyar államnak a 25 év alattiak SZJA-mentessége.

A kormány döntése szerint 2022. január 1-től a 25 év alatti munkavállalók mentesülnek az SZJA fizetése alól. Ez a NAV legfrissebb elérhető (2020. évi) adatai szerint akkor 95 milliárd forintjába került volna az adófizetőknek, s közel 450 ezer fiatalt érintett volna. Fontos azonban kiemelni, hogy a 2020-as évi adatokra jelentős hatással volt a koronavírus járvány 1. illetve 2. hulláma (pl. a diák- és alkalmi munkákra). Ez azt is jelenti, hogy a 95 milliárd forintos költség a 2022-es évben elérheti a 140 milliárd Ft-ot. Ennek oka, hogy 2020-ban 17,5 ezer fő már érvényesített gyermekkedvezményt az SZJA-ban, sőt, 5,6 ezer fő már a járulékokból is levonhatott – írta közleményében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Képünk illusztráció (Fotó: Adobe Stock)

Ahogy a következő táblázatban is látható, a 25 év alattiak körében a nagy többség (58%) bruttó havi 100 ezer forintnál kevesebbet keres. Ennek oka, hogy ebben a korosztályban jellemző az alkalmi, valamint a diákmunka, amit sok esetben csak időszakosan (például nyári szünet alatt), vagy csak hétvégenként, esetleg a hét egy-két munkanapján végeznek a tanulás mellett. 2020-ban a 25 év alattiak 16%-a keresett havi 250 ezer Ft felett, így ők havonta 37,5 ezer Ft-ot meghaladó többletre számíthattak volna.

A GKI azt is megvizsgálta, hogy egyes bérszintek esetén mekkora kedvezményt jelent a rendelet a 25 év alattiak számára. Ebből kiderül, hogy 2022-ben egy közmunkásbért kereső 25 év alatti 16,5 ezer forintot, egy minimálbért kereső 30 ezer forintot, egy garantált bérminimumot kereső 39 ezer forintot, míg egy átlagbért kereső 64,2 ezer forintot vihet haza többletként.

Mindez azonban csak abban az esetben jelent jelentős nettó keresetemelkedést a 25 év alattiak számára, ha ezt a munkáltató is elfogadja. Ha a foglalkoztató nem kíván bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével, akkor megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset kevésbé emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatják.

Egy másik lehetőség, hogy a fiatalok körében a bérek befagyasztásával él a munkáltató, illetve a munkaidőt csökkenti azonos bruttó bér mellett. Kiemelkedően igaz lehet ez a kiszolgáltatott foglalkoztatottak esetében. További kérdés, hogy amennyiben egy munkavállaló betölti a 25. életévét, hogyan tudja pótolni a hirtelen kiesett jövedelmet – zárta közleményét a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés