hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Fokozott készenlétben a jégkármérséklő rendszer

A rendkívüli időjárás miatt fokozott készenlétre váltott a jégkármérséklő rendszer – közölte az üzemeltetésért felelős Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) múlt pénteken.

A rendszer azonnal bekapcsol, ha térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A veszély nem szüntethető meg teljes mértékben, hiszen például a szupercellák ellen nem lehet védekezni, de az eddigi tapasztalatok alapján sokkal kevesebb a veszteség. Ennek hasznát nem csak a mezőgazdaság látja, hiszen a bejelentések alapján a lakossági, ipari, állami ingatlanokban és ingóságokban is kisebb a kár, mint korábban.

Országszerte 986 talajgenerátorból jut a felhőkbe az ezüst-jodid, amely csökkenti a földre hulló jégszemcsék méretét. A rendszer kiépítését az egyre szélsőségesebb időjárás indokolta, amely Európával együtt Magyarországot is sújtja.

Magyarországon 2018 tavasza óta működik a jégkármérséklő rendszer, a védekezési időszak belföldön április 15-től szeptember végéig tart. Az üzembe helyezés előtti évben összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók, a következő évben 22 ezer hektárnyit. 2015 és 2017 között 84 százalék volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, 2018 és 2020 47 százalék. Számítások szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés