hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Nitrátrendelet

Egy hónappal lerövidül a téli trágyázási tilalom

Az Agrárminisztérium napokban megjelent rendelete október 31-ről egy hónappal későbbre, november 30-ra módosította a téli trágyázási tilalom kezdetét a nitrátérzékeny területeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szorgalmazott módosítás segíti a növénytermesztés eredményességének és ezáltal a gazdák versenyképességének javítását – áll a kamara közleményében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már 2017 óta kezdeményezi az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet (nitrátrendelet) módosítását, ugyanis a szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmaz. A Kamara különösen indokoltnak tartotta az október 31. és február 15. közötti téli trágyázási tilalmi időszak lerövidítését, mivel a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot.

Az elmúlt években lezajlottak a tervezett változtatás hatásait vizsgáló kutatások. Ezek eredményei egyértelműen alátámasztották, hogy a tilalmi időszak kezdetének kitolása átlagos csapadékviszonyok esetén nem jár agrár-környezetvédelmi kockázatnövekedéssel, azaz a 0-90 cm talajréteget elhagyó nitrát-N mennyisége nem növekedett.

Fotó: Pixabay

Ennek alapján az Agrárminisztérium a napokban megjelent 32/2021. (IX. 22.) AM rendelettel a téli trágyázási tilalmi időszakot a november 30. és február 15. közötti időintervallumban határozta meg, beleértve a téli legeltetés időtartamát is. Így már idén ősszel egy hónappal tovább lehet tápanyag-utánpótlást végezni a hazánk termőterületének több mint kétharmadát kitevő nitrátérzékeny területeken. Az őszi kalászosok esetében a fejtrágyázás február 1-től továbbra is megengedett.

A jogszabály továbbá rendelkezik arról, hogy a 12 százaléknál meredekebb lejtésű területre kijuttatott műtrágyát 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve, ha fejtrágyázás történik. Ugyancsak 4 óra áll rendelkezésre az istállótrágya kijuttatását követő beforgatásra. Ezen előírások oka, hogy a trágyában lévő nitrogén ne a levegőbe illanjon el ammónium formájában, hanem a növény számára hasznosulhasson a talajban.

(forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés