hirdetés
2017. július. 27., csütörtök - Olga, Liliána.
hirdetés

Csökkent az uniós feketepiac

Kevesebb illegális cigarettát fogyasztottak tavaly Európában, mint egy évvel korábban, köszönhetően a jövedelmek emelkedésének és a munkanélküliség csökkenésének, derül ki a KPMG friss Project Sun riportjából, amely szerint tavaly az illegális termékek 9%-os részt hasítottak ki a teljes fogyasztásból, ez közel 48,3 milliárd szál cigarettát és 8,8% javulást jelent 2015-höz képest.

A KPMG kutatása szerint a hamis és csempészett cigaretták aránya 2016-ban még mindig közelítette a teljes fogyasztás 9 százalékát, amely 10,2 milliárd eurónyi adóbevétel-kiesést jelent a 30 Európai országnak. Az erősödő gazdaságok mellett olyan további tényezők segítették az eredményt, mint az uniós országok között 8%-kal mérséklődő határátlépések száma, a stabil árak és a stabil ellátás. Az illegális kereskedelem visszaszorításában az erősebb határvédelem és a bűnüldöző szervek intenzívebb munkája is szerepet játszott.

Az évente elkészülő kutatás szerint a legproblémásabb ország Franciaország közel 9 milliárd szál illegális cigarettával, amelyet 6,2 milliárddal Lengyelország és 5,6 milliárd szállal Nagy Britannia követ. Az első ötben szerepel továbbá Németország és Olaszország is, összességében ezekben az országokban koncentrálódik az Európai Uniós feketepiac 62 százaléka.

2015-höz képest tavaly a legnagyobb mértékben Bulgáriában (-4,8%), Norvégiában (-4,4%) és Lettországban (-4,1%) csökkent a feketepiac, őket Magyarország követi 2,8%-kal. A tanulmány szerint Magyarországon a cigaretták feketepiaca jócskán alulmúlja az uniós átlagot, a hazai fogyasztásnak mindössze 4,3%-át tették ki a tavalyi évben az illegális termékek. 

(forrás: Tobacco)
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás