hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Háromszéki dohánytörténet

A dohányzás kultúrtörténetéről nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Éltemet ha elpipáztam című időszaki kiállítása 2022. január 15-ig látogatható.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kiállítása a dohány és a dohányzás székelyföldi kultúrtörténetét tekinti át. A kiállítás a híres szemerjai dohánytermesztéstől a sepsiszentgyörgyi dohánygyárig, a dohányzószobától a trafikig, a Székely Nemzeti Múzeum híres pipagyűjteményétől a dohányzás egészségkárosító hatásáig tekinti át mindazt, amit e témáról érdemes tudni – írja a Transindex.ro a múzeum közleményére hivatkozva.

A Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye mellett a kiállítás számos gyűjtő és közgyűjtemény anyagából válogat. Így meg lehet tekinteni egy gyönggyel kirakott vízipipát, gróf Mikó Imre és 1848-as forradalmárok pipáit, Kós Károly szivartárcáját, s fel lehet idézni, milyen cigarettamárkák készültek a sepsiszentgyörgyi dohánygyárban.

A kiállítás 2022. január 15-ig látogatható Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön, a Lábasházban (Szabadság tér 7.) hétköznapokon 9–16 óráig, csütörtökön 9–18 óráig, hétvégén 10–14 óráig.

A kiállítás november 4-i megnyitójáról Vargyasi Levente készített összefoglaló kisfilmet, amely itt megtekinthető:

(forrás: Transindex)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés