hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Egy jobb holnap a cél

A BAT partnereket keres fenntarthatósági törekvései megvalósításához

A fenntartható üzleti működés iránti elkötelezettségével összhangban, a BAT elindította a Légy a beszállítónk! (Be a Supplier) elnevezésű programját, amellyel olyan innovatív megoldásokat, illetve új partneri kapcsolatokat kíván megteremteni, amelyek támogatják a vállalat törekvéseit, hogy egy jobb holnapot építsen valamennyi érintettje számára.

A BAT célja az, hogy bővítse együttműködéseit olyan vállalatokkal és startupokkal, amelyek kifejezetten a fenntarthatóságra koncentrálva törekednek újszerű megoldásokra; emellett nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, a sokszínűségre és a felelősségteljes működésre. A program iránt érdeklődő vállalatok ezen a linken tudnak regisztrálni október 4-ig.

Ezt követően a BAT szakértői az üzleti igények és fenntarthatósági kritériumok alapján értékelik a benyújtott jelentkezéseket. A kiválasztott vállalatok lehetőséget kapnak az online bemutatkozásra, ezt követően pedig partneri együttműködési felkérést kaphatnak, hogy munkájukkal segítsék az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati stratégia megvalósítását. Az összes regisztrált jelentkező bekerül a BAT belső használatú adatbázisába és potenciális partner lehet a később esedékes projektekben is.

A BAT fenntarthatósági célkitűzései

A BAT korábban bejelentette, hogy 2050-ig karbonsemlegessé teszi működését a teljes értékláncán belül. Ez a célkitűzés tükröződik a BAT ESG jelentésében is, amely már most jelentős előrehaladásról számolt be.

A BAT 2020-ban kötelezte el magát amellett, hogy 2030-ig karbonsemlegessé teszi működését (Scope 1 és 2), valamint hogy a teljes értékláncon belül is jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást (Scope 3)*. Az új cél épít a BAT már megvalósult törekvéseire, amelyek révén sikerült bevonni számos, a klímaváltozás elleni küzdelemben aktív beszállítót, valamint támogatást nyújtani a vállalattal szerződésben álló termelők számára a kevésbé karbonintenzív gazdálkodási módszerek elsajátításában. Radu Dobrescu, a BAT Dél-közép-európai alrégiójának gyártási igazgatója elmondta:

„Fontos fordulóponthoz érkeztünk, átalakulási folyamatunk részeként felkészítjük vállalatunkat a közeljövő kihívásaira. Több területen is szeretnénk jelentős mértékben javítani a fenntarthatósági teljesítményünket. E törekvéseink közé tartozik a most bejelentett üzleti partnerségi program is, az így létrejövő együttműködéseknek komoly szerepük lesz abban, hogy fenntarthatósági céljainkat a lehető leghamarabb teljesítsük.”

A víz újrahasznosítására vonatkozó célját idő előtt megvalósította a BAT, így a célértéket is feljebb emelte: 2025-ig a működés során felhasznált víz 30 százalékát kívánja újrahasznosítani. Szintén 2025-ig teljesítendő cél, hogy a vállalat valamennyi gyártóhelye rendelkezzen az Alliance for Water Stewardship (AWS) tanúsítványával.

A BAT már több mint 20 éve azon dolgozik, hogy minél fenntarthatóbbá tegye a működését. 2020 márciusában jelentette be ESG céljai megújítását, az „Egy jobb holnap” elnevezésű továbbfejlesztett vállalati stratégiájának részeként. A legújabb globális ESG jelentés már most jelentős előrehaladásról számol be számos területen:

  • Az újkategóriás dohánytermékek fogyasztóinak száma 3 millióval nőtt 2020-ban, és mostanra elérte a 13,5 milliót.
  • Az újkategóriás termékekből származó bevétel – az egy évvel korábbihoz képest – 15 százalékkal nőtt 2020-ban.
  • A megújuló energia használata 26 százalékra emelkedett, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest, valamint több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás 2019 óta.
  • A természetből kinyert víz mennyiségét csaknem 11 százalékkal sikerült mérsékelni 2019 óta.
  • Több mint 38 ezer tréninget tartottak a BAT teljes értékláncán belül az emberi jogok témakörében, több mint 390 ezer résztvevővel
  • A vezetői munkakörök 38 százalékát nők töltik be a vállalatnál.

Esaú Freire, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. gyártási igazgatója hozzátette:

„A mindennapjainkat átszövik az egyre sürgetőbb környezetvédelmi kihívások, ezek azonban hatalmas lehetőségeket is hordoznak magukban. Várjuk a jelentkezőket a Légy a beszállítónk! programba, hogy közösen olyan innovatív megoldásokat találjunk, amelyek segítségével megvalósíthatjuk a fenntarthatósági vállalásainkat és egy jobb holnapot építhetünk a közvetlen fogyasztóink és a teljes társadalom számára.”

A BAT fenntarthatósági törekvései és ambiciózus célkitűzései független szervezetek elismeréseit is elnyerték. A Dow Jones Fenntarthatósági Indexének 19 éve folyamatos szereplője a BAT (a BAT az egyetlen dohánycég, amely a tekintélyes World Indexre is felkerült 2020-ban), BBB besorolást kapott az MSCI rangsorban és A kategóriás a CDP rangsorában.


Jegyzetek

* A 2020-as vállalások a következőek: az újkategóriás dohánytermékek fogyasztóinak száma érje el az 50 milliót 2030-ra; az újkategóriás termékekből származó bevételek érjék el az 5 milliárd GBP-t 2025-re; a működés karbonsemlegességének elérése 2030-ra (Scope 1 és 2); a csomagolásokban a szükségtelen egyszerhasználatos műanyagok felhasználásának megszüntetése és minden műanyag csomagolás újrahasznosítható vagy lebomló legyen 2025-re.

**A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

(forrás: Sajtóközlemény)
hirdetés
hirdetés